Na pive
Ostravar Grifel 14°

Ako začať ročník? No predsa sezónnym zimným špeciálom!

Tak tu máme Ostravar, štrnástku.  Volá sa Grifel, to je vraj podľa nejakého koňa. O reklame a ich koňovi by som sa ale veľmi nechcel rozpisovať – nagooglil som toho mraky, ale všetko PR od pivovaru,  nejakú nezaujatú recenziu som zatiaľ neobjavil. Iba PR články, kde si sami podávali 5 z 5 hviezdičiek :).

Tak ale vážnejšie – nápad uvariť každé jedno ročné obdobie jeden špeciál je dobrý a veľmi sa mi páči aj ten humbuk naokolo. Akurát to pivo som si dal len jedno… Nie je to z toho súdka, keď už na prahu krčmy kričíte, aby vám natočili jedno. Nesadlo mi. A to sa mi zdalo načapované vkusne v 4-decovom originálnom pohári.

Grifel je totiž sladký ako med – až príliš. Pán Koštál v hlave už zase hlási svoj obľúbený postreh. Upozorňuje na to už etiketa – že je pivo výrazne sladové, 2 druhy sladu a 3 druhy chmeľu. A vraj je aj veľmi horké – vidíte, tú horkosť som tam absolútne nepostrehol, až keď som začal jesť pizzu so sladkou kukuricou, tak trošku horkosť vystúpala. Povedal by som, že rovnováha sladu a horkosti sa v tomto prípade vôbec nepodarila.

Pivo som si dal v nemenovanej pizzérii/pivárni, kde mali aj Mustanga, ktorý mi zase pripadal ako sladkokyslý nálev. Asi je lepšie piť tieto pivá už pod parou. Otvorené kade spilky… tradícia… neskrotený kôň v erbe… bavorský slad – kopa rečí a skutek utek. Takže tak.

O autorovi Zobraziť všetky články

admin