Cena surovín: cca 10 euro
Náročnosť prípravy: stredná
Čas prípravy: 45 minút
Porcie: 6-8
Suroviny
- 500 g diétneho (mäkkého) salámu, napr. Parížskeho
- 2 cibule
- 3 uhorky
- 3 natvrdo uvarené vajcia
- pohár majonézy (200-250 gramov)
- malá konzerva kukurice a 1 červená paprika (tieto dve položky sú nepovinné)
- zálievka: 2 lyžice octu, 2 lyžice oleja, 2 lyžice pretlaku, 2 lyžice horčice
Postup
Vlašský šalát z obchodu nemám veľmi rád… presnejšie, nemám ho vôbec rád. Nemá ani deluxe verziu ako treska – je to lacná napodobenina niečoho, čo si dokážeme doma urobiť oveľa lepšie. Ten v obchode máva v sebe zemiaky – to je veľmi lacné.
Domáca verzia je tak kvalitná ako kvalitné veci do nej dáte. Základom je, samozrejme, na prúžky alebo kocky pokrájaný mäkký salám, ktorý nie je považovaný za veľmi kvalitný… ale do šalátov sa hodí znamenite. Poprídavame nakrájané kúsky zo zoznamu – všetko je veľmi ľahké. A zalejeme zálievkou, ktorú necháme tak na minútu zovrieť (a ochutnať ju osamote znamená veľmi zvláštny zážitok – keď sa však spojí so zvyškom, dielo je dokonané).
Poučenie z experimentu
Nemá cenu experimentovať s množstvom surovín v zálievke – doporučujem dodržať presný pomer všetko 2:2:2:2. Zvyšok je pomerne voliteľný a je možné pridávať veci v rôznom množstve.