Na pive
Krušovický Kazbek

Bolo nebolo, pred pár rokmi, niekde v úrodnom kraji pri Žatci vyšľachtili miestni pestovatelia chmeľu novú odrodu. A nazvali ju po hore, ktorú kedysi ako chlapec očumoval koryfej sovietskeho potravinárstva Josif Vissarionovič Džugašvili.

Trochu malý zmätok – pív Kazbek je totiž viac. V repertoári ho má niekoľko menších rodinných pivovarov, k názvu Kabezk pridávajú pár obskúrnych termínov ako ALE a IPA (indicko-koloniálny štýl) a podobne. My máme na stole krušovický Kazbek a ten je podľa opisu poctivý ležiak, dvanástka, s 5,1 percentom alkoholu. Zreje dhšie a pri nízkej teplote.

Prešľapali sme kvôli nemu veľa krčiem, kde čapujú kráľovskú značku, ale špeciál Kazbek sme našli len v bratislavskej Beer Aréne.

Špecialita piva spočíva v tom, že pri jeho výrobe bola použitá len oná odroda chmeľu Kazbek (normálne sa pri výrobe piva požíva viac druhov chmeľu). No a tá odroda má citrusovo korenistú príchuť / vôňu. A v pive to je cítiť. Vôbec to nie je na škodu. Novinka prišla na trh len nedávno. Mimochodom, jedno pivo stálo 1,60 eura, čo na naše hlavné mesto nie je až tak veľa. Hlavne, že v tej krčme / reštike mali čisté trubky a záchody.

Pozrel som si pár komentárov od českých pivárov – anonymní experti Kazbeka veľmi nepochválili, ale možno je to tým, že majiteľa Krušovíc Heineken miestni nemajú veľmi prečo milovať. Nám Kazbek padol veľmi dobre – aj keď možno zato, že som boli narobení / unavení / nachodení, keď sme k medeným pohárom zasadli.

Citrusový odér chuť piva vôbec neprebíjal, každý hlt povzbudzoval k ďaľšiemu a pena, aj keď slabšia, pekne čiarkovala. Čo viac tí internetisti vlastne chcú?

O autorovi Zobraziť všetky články

admin