Na pive
Kuracie prsia s enciánom vo Furmanovi

Nudnejšia návšteva, než by sme si mysleli.

Gazdovská reštaurácia Furman je na ceste do Piešťan z Topoľčian. Píšu si síce, že sú v Piešťanoch, ale je to až Bankou, čo napodiv vôbec nie je finančná inštitúcia. Pekné kopcovité prostredie pri Havrane (čo nie je vták), poľovnícky look, dokonca sa tam za ohrádkou preháňa domestikovaná divina (a potom ju asi aj ponúkajú na tanieri). Prostredie aj zariadenie vyzerajú krásne. Žiaľ, kuchyňa nás až tak nenadchla.

Ani jeden spolustolovník neodišiel od obeda ohúrený, alebo žeby z neho odkvapkával pot od námahy. A to si každý dal niečo iné. Jedálny lístok je skôr štandardný, aj keď dosť položiek je v ňom. Však vidíte na obrázku moju dávku – kuracie prsia zapečené s enciánom a brusnicami. Hm. Všetka gramáž tam bola taká striedma.. napr. klasický Cézar šalát za 8 eur má mať 150 gramov. Taký normálny obed, aký by navarili aj kuchárky v školskej kuchyni.

Jedna vec tam vyslovene chýba – tie medzery na tanieri by krásne vyplnila nejaká čerstvá surová zelenina. Keď neviete ako hodnotiť jedlo, vždy zmerajte objem zeleniny. Funguje to aj na tom najobyčajnejšom vysmážanom syre, aj na komplikovanejších receptoch. Keď vám dajú zeleninu, stojí to za zmienku, keď dostanete štipku petržlenu do dusenej ryže – viete, že tunajšia gastronómia narazila na svoj strop.

A k tomu obyčajný Gambrinus za 1.70 euro. Myslím, že tento Furman nevyužíva svoj potenciál naplno… na druhú stranu, na to, že leží na samote, bolo v ňom pomerne veľa ľudí.

 

O autorovi Zobraziť všetky články

admin