Cena surovín: cca 8 euro
Náročnosť prípravy: stredná
Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
Porcie: celý plech
Suroviny
- 400 g múky (hladkej alebo polohrubej)
- 250 g cukru (práškového alebo kryštáľového) – popr. 150g alebo menej ak menej sladíte
- 1 dl oleja
- 0,5 l mlieka
- 3 veľké lyžice lekváru (jahodový, marhuľový apod.)
- malá lyžička sódy bikarbóny
- 1-3 lyžice kakaa (hore na obrázku je čierne kakao, dole hnedé)
- 1 prášok do perníku
- 2 vajcia
- veľká lyžica medu
- ľubovoľné ovocie na vylepšenie, ale nemusí byť
Postup
Všetko stačí zmiešať dohromady. Žiadne špeciálne poradie – len treba, aby to bolo poriadne vymiešané. Vymastiť plech, poprípade vysypať múkou – a naliať cesto. Cesto je vďaka politra mlieka pomerne tekuté, tak to má byť. Piecť radšej pomalšie, napr. na 170 stupňoch 45 minút (nie je dobré perník príliš vysušiť) alebo 35 minút pri 200. Nakoniec sa môže jemne posypať práškovým cukrom.
Vylepšiť
Do perníka sa dajú hádzať kúsky ovocia – trebárs slivky, jablká, čokoľvek načo nemáte iné využitie, sa sem perfektne hodí. Alebo sušené hrozienka či brusnice, ľubovoľné orechy – so všetým to pasuje luxusne.