Malý kvíz, ktorý sme riešili už v Česku: kde točia najlepšiu Plzeň v Topoľčanoch?
Ľahká otázka, ťažká odpoveď. Hore na obrázku vidíte v pohári na stopke Pilsnera ako nám ho dali v podniku Barock. Vraj je to taká „lepšia“ reštaurácia / penzión. Mrknete sa na ich webovú stránku, vedú tam nejaké reči o mestskej architektúre a európskych receptoch.
Realita: keď som si sadol za jediný voľný stôl, naklusal ku mne čašník, že mi nemôžu dať nič na jedenie, že sa im minuli zásoby. Docela frustrujúce o pol jednej poobede sledovať, ako sa okolo všetci napchávajú a ako im nosia taniere… Tak toto je hogo-fogo žochársky podnik. Plzeň za dve eurá ale nebola zlá, čistá, s peknou vôňou aj penou, nedalo sa jej nič vytknúť. Možno len to, že bola posledná v tejto exkluzívne sa tváriacej špeluňke :). Do Barocka (čo evokuje názov rockového podniku) už skrátka nie.
Zlatý Baránok. Tak som si došiel pešibusom na konci tej istej ulice. V starom dome tu stojí stará reštaurácia Zlatý Baránok. Je to čistý (aj keď udržiavaný) socializmus. Ich web vyzerá ako by vyrobili v roku, keď bol vynájdený internet. Čašníci sú tu aj v tých starých uniformách ako chodili pred 40 rokmi. Aj sa tak chovajú, ako za socializmu – proste zdravý nezáujem o zákazníkov, riešia si tam vlastné veci. Pivo mi čapoval vedúci tak, že nechal kvapkať penu z výšky do pohára a odišiel pozerať nejaké otvorené okná… a keď už to pretekalo, tak to chytil kolega a nejak dokončil.
Nuž a áno, povedal by som, že na celej čiare vyhral Zlatý Baránok :). Podávajú tu ozajstné jedlo (držková, kapustová, rajčinová polievka, huspenina šišky, rezne), nielen pránickú stravu ako v Barocku. Áno je to celé ako keby to vypadlo z fotky z Gustávom Husákom, ale navzdory všetkému tunajšia Plzeň bola výborná, v originálnom pohári a bez nejakej vady. O pol eura lacnejšia. Tož nabudúce, keď budem prechádzať zase cez Žochárovce, tak cez Zlatý Baránok môžem.