Jablkový koláč

Cena surovín: cca 3 euro
Náročnosť prípravy: stredne ľahká
Čas prípravy: 50 minút
Porcie: 6

Suroviny

  • 4 – 8 vajec (podľa veľkosti formy – na obrázku je z 5 vajec)
  • 1 polievková lyžica krištálového cukru na 1 vajce
  • 2 polievková lyžice hladkej múky na 1 vajce
  • sáčik vanilkového cukru
  • sáčik prášku do pečiva
  • 2 – 4 jablká
  • práškový cukor na posypanie

Postup

Cesto niekto nazýva piškótové alebo bublaninové, ale ja ho nenazývam nijak – jednoducho cesto z vyšľahaných vajec. Bielka a žĺtk netreba oddeľovať, pekne vyšľahať elektrickým šľahačom do penova. Pridať cukor a ešte pošľahať. Jediná náročnejšia vec je pridať múku do cesta – tú treba pridávať po troškách a miešať pomaličky lyžicou, aby nadýchané cesto nespľasklo. Ak spľaskne, nič sa nedeje, koláč bude výborný, len nie taký vzdušný. Prášok do pečiva je nutný vždy, vanilkový cukor sa dá zameniť za škoricový alebo za ľubovoľné cukrárske korenie podľa fantázie. V ceste sú aj kocky jablka, nielen tie mesiačiky na vrchu.

Ako dlho piecť? Našiel som informáciu, že stačí 20 minút na 150 stupňoch, alebo hodinu na 180 stupňoch. Ja som tento piekol cca 35 minút na 170 stupňoch a bol tak akurát.

Poučenie z experimentu

Na internet sa dočítame, že k takémuto množstvu cesta sa hodia 2 jablká. Podľa mňa by sa ich tam zmestilo aj 2-krát viac. Mesiac obraté jabĺčka sú krásne dozreté, sladké, ale nie zošúverené – čím viac, tým jablkovejšie :p.

 

O autorovi Zobraziť všetky články

admin