Bistec a lo pobre

Peru a Slovensko sú skoro rovnaké krajiny. Peru je len 25-krát väčšie (takže každý z jeho 25 regiónov je veľký ako Slovensko). Podmanil si ho Španiel Pizzaro a nás zase Maďar Štefan a potom Habsburgovci. Vďaka tomu sú naše kuchyne rozmanité… aj keď vlastne dosť uspôsobené tomu, že ide sme dosť rozvojoví a jedálne lístky sa pripôsobujú chudobe. Peruánskeho Indiána by ste v 19. storočí nerozoznali od starca na Gemeri so zapletenými vrkôčikmi. V Peru majú veľké hory, pod nimi ohromný dažďový prales a najsuchšiu pláž na svete, ktorú prirovnajme, povedzme, k pieskovým plážam pri Šaštíne. Skrátka – skoro to isté.

Inak si neviem vysvetliť, prečo na mňa peruánska reštaurácia Casa Inka v Bratislave zapôsobila takým známym dojmom. Človek vstúpi dnu a cíti sa ako v ľudovej jedálni s obrázkami s Južnej Ameriky :). Taká obyčajná reštaurácia. Majiteľ má podľa internetov ale pekne exotické meno a tie mená sú vlastne najlepšie na tom celom – než mi padli zraky na Bistec a lo pobre, žmurkali na mňa z lísta Tacu tacu montado, Chicharrón de pollo alebo Aji de gallina.

No a potom donesú človeku to čo vidíte na obrázku :). Rezeň na prírodno s hranolkami a ryžou :). Nie div, že som si pripadal ako doma. Jediné, čo tam bolo exotickejšie, boli opečené banány miesto kompótu. A omáčka, dosť štipľavá, pri ktorej som si nevedel spomenúť, čo mi vlastne pripomína…. Stálo to 9.90 eura a ešte som si dal polievku Sopa criolla za 3,40 eura. Tá bola tak nefotogenická, že ju sem ani nedávam – a áno, aj v nej plávalo volské oko. Na pohľad škaredá, ale chuťovo dobrá, opäť taká hutná sedliacka kuchyňa :P.

Nuž a polievku som si dal aj v šúrovskom Raisovom dome (U prívozníka?). Z medvedieho cesnaku, za 2,80 a tiež nebola vôbec pekná na to že chutila v pohode. V spomínanej reštaurácii, kde majú na parkovisku obrázok Hlinku, Husáka a Mečiara mali pekné podujatie – jedlá z medvedieho cesnaku. Dá sa to teraz vidieť vo viacerých podnikoch, keďže spomínaná rastlina zhusta rastie teraz v každej priekope pomaly. Na to ako je táto surovina lacná, ale na mňa zapôsobila cena jedla 13,50 trochu prehnane :). Treba ale povedať, že menu alebo rizoto z medvieho cesnaku boli za normálnejšie ceny.

S panenkou na medvedom cesnaku som bol spokojný opäť sčasti. Myslím, že takto suchá panenka by nemala byť, a to som v tomto liberál (jedine omáčka to zachraňovala a zemiačky tiež ušli). Ak mám rozsúdiť tento peruánsko-slovenský duel, hm, hm, obom niečo chýbalo… Myšlienka nie, skôr prevedenie. Keď si dáte niečo z lístka a nie menu, tak čakáte viac.

Bravčová panenka na medveďom cesnaku

O autorovi Zobraziť všetky články

admin