Chersonské divadlo - Mačička

Možno ste si nevšimli, ale pred časom obišlo Slovensko Chersonské divadlo (Mykolu Kuliša) a mali aj zastávku v Aktuality stane na Pohode. Divadlo na festivale je super. Môžete tam prísť (a odísť) kedy chcete, s pivom v ruke, môžete kukať do telefónu… Teda, možno aj nemôžete, ale nikomu to nevadí, nezjaví sa zozadu starý strýco a nezačne vám nadávať do kktov ako v nitránskom divadle.

Hra bola ráno, v stane bolo dosť voľného miesta, aj voľné boxy boli – to je tam normálne vzácnosť. Slnko pieklo, nuž schoval som sa. Narovinu – trvalo to dvakrát dlhšie ako uvádzal program. A nevedel som o čom to je… jednak som nevidel veľmi na titulky cez stĺp a jednak mám pocit, že to nemalo dej… proste hra Mačička. Ako Ukrajinskej mame po ôsmich rokoch vojny (ktorú si slovenská ľavica nevšimla) ostala iba mačička. Bohužiaľ môj mozog zapol ochranné štíty, ktoré sa mi automaticky spúšťajú v galériách pri modernom umení, takže som si nedokázal spojiť veci, ktoré som si asi mal spojiť.

Jedna jediná postava. Rozpráva sa sama so sebou. A varí. Polhodinu (nepreháňam) čistila dva zemiaky. Pol hodinu strúhala jednu mrkvu. Kapustu už mala nastrúhanú, tak ju aspoň desať minút držala v ruke. Boršč vo veľkom hrnci veľmi pekne voňal. Nikto mi nevedel povedať, či do neho dala aj vegetu. Nakoniec išla misa repy. Chvíľu som si myslel, že má herečka zakrvavené ruky, ale bola to len tá repa. Bol to nejaký inotaj? Ako monokel na oku? Alebo Ukrajinci do všetkého dávajú repu ako Maďari papriku? Neviem. Dali aj trošku petržlenovej vňate a bolo tam aj asi kuracie mäso, ale v stopovom množstve. Recept som nezistil. Myslím, že zmyslom hry boli tie existenčné hraničné myšlienky, ktoré herečka celý čas zhusta prenášala. Predsa len – je to vojnové divadlo, čo sídli v protileteckom bunkri, kde sa rozdáva humanitárna pomoc obyvateľstvu.

Na konci ponúkli divákov s borščom – nato sme tam čakali hodinu a pol. Roztržitá režisérka dávala do každej misky smotanu a mne dala omylom trikrát. Raz som sa hádal s jedným Rusofilom, či do boršču má ísť smotana. On poznal len boršče z pražských reštaurácií, keď tam robil. Myslím, žeby som ten chersonský vedel trošku vylepšiť (nielen vegetou) – ale inak nebol vôbec zlý.

O autorovi Zobraziť všetky články

admin