Strongbow Apple Cider

25 rokov po revolúcii a na Slovensku sa začali preháňať cidery. Čo to o nich si povieme na príklade duelu Strongbow vs Somersby – jablko proti hruške.

Reklama na Cider je momentálne mohutná, ako svojho času na Radlery. Konečne si to všimli aj médiá a píšu, že slovenské pivovary objavili cidery (asi 2 roky po Česku). Samozrejme, že je okolo toho veľa vychvaľujúcich a reklamných rečí, aj keď fakt, že ide o veľmi rýchlo rastúci segment na truhu – je zrejme pravdivý. Na Slovensku sú hlavní hráči Heineken so Strongbowom (vraj najrozšírenejší cider na svete, s podielom 14 % v 60 krajinách) a Topvar s Kingswoodom, ktorého letáky ležia hádam v každej krčme, v ktorej sa pohybujeme. Mimochodom, pokiaľ nám pamäť slúži, pokusy s Ciderom boli na Slovensku už oveľa skôr a dali sa sem-tam zohnať v krčmičkách, aj s príslušnými vysvetľujúcimi brožúrami, o akú klasiku ide na západe.

My sme si však naše dva recenzné kúsky dali v Česku :). Konkrétne fľaškový Sumbersby a čapovaný Strongbow, hruška a jablko. Zaujímavé je, že oba mali v nápojovom lístku uvedené v kolónke pivá, čo je predsa len veľmi nesprávne. Neodsudzujeme cider ako malinovku s alkoholom, ale do piva to má predsa len trochu ďaleko… už len fakt, že sa vyrába z muštu, to má predsa bližšie k vínu než k pivu?

Od limonády sa cider líši vraj tým, že je menej sladký a menej sýtený – toto ale berieme s rezervou, ak tam rozdiel je, tak je dosť nepatrný. Marketingoví manažéri šíria aj myšlienky, že cider je zdravší ako limonáda a neobsahuje „éčka“. Ale napríklad náš hruškový Somersby z dánskeho Carlsbergu (originál Dán) má v zložení uvedený sorban draselný. A to je éčko s roztomilou číslovkou 202, ktoré sa synteticky vyrába (hehe) … z ropy. Zdravotne je to ale podľa všetkého nezávadné. Mimochodom, Sumbersby Pear nie je len čistý hruškový mušt, pridáva sa do neho aj nekvasená hrušková šťava a ešte aj hrušková aróma… alchýmia.

Nuž a poďme k Strongbowu, svetoznámej značke, ktorú Heineken hodlá vyrábať aj v Hurbanove, odkiaľ by mal putovať do piatich okolitých krajín. Trojdecová fľaška stojí okolo 80 centov, my sme si dali čapovaný v Česku. Zloženie vypíšeme celé, nech si každý spraví obrázok: voda, Jablková šťava z koncentrátu (25%), Glukózový sirup, Glukózo-fruktózový sirup, Farbivo: obyčajný karamel, Regulátor kyslosti: kyselina jablčná, Oxid uhličitý, Antioxidant: disiričitan draselný, Prírodná jablková aróma.

Celým názvom sa volá Strongbow Gold Apple a jeho súrodenci sú Honey a Red Berries. Tako ako jeho kolega, aj tento obsahuje 4,5 percenta alkoholu a ozaj „limonádovú“ jablčnú  chuť, z ktorej môže byť neskúsený našinec trochu zmätený. Nuž a keďže ho má pod krídlami veľká korporácia, je možné, že zatlačí do kúta sympatické menšie projekty typu Jablčnô.

Záver duelu? Opäť remíza. Netrúfame si rozsúdiť, ktorý sajder je lepší. Nie sme na to ani odborníci a miesto piva si ho zrejme nebudeme dávať. Inak, ale môžu tieto nápoje padnúť veľmi dobre miesto Viney alebo Kofoly… len ten alkohol, len ten alkohol…. Na letáku sa ich výrobcovia snažia veľmi jasné oddeliť od limonád, uvidíme ako to prijme konzervatívny slovenský trh.

Sumersby Pear Cider

O autorovi Zobraziť všetky články

admin