Na pive
Kousek (pivovar Koliba)

Ešte jeden Kousek si dám.

Kousek varia v minipivovare Koliba v Litoměřicích (od Prahy do Nemecka, je tam známy Terezín). Vlastne to ani nie je pivovar, ale hotel Koliba (i keď rázovitú slovenskú kolibu nepripomína, lebo je to celé omietnuté nabielo…). No jednoducho – varia sa vlastné pivo a sú na neho akiste veľmi pyšní. A majú tam aj pivné kúpele (pre nás trochu buržoázna zábavka :)).

Ako to u niektorých nadšencov býva, majú toho v ponuke naozaj dosť – svetlé pivo, polosvetlé, tmavé, ale, nakuřovaný ležák, pšeničák a zopár ovocných špeciálov… ale keďže sme ochutnali len svetlý základ, k ostatným „kúskom“ sa zatiaľ nemôžeme vyjadriť. V minipivovaroch je možno lepšie sústrediť sa na jeden-dva typy piva, ale keď to človeku nedá, že.

Takže svetlý Kousek. Dali sme si ho asi 200 kilometrov od jeho domova a celú konzumáciu sprevádzala záhada. Bola to jedenástka alebo desiatka? Slečna čašníčka sa tvárila veľmi tajomne, vraj samotný pivovar robí okolo Kouska tajnosti a nechcú sa podeliť o detaily (ha, výhovorky). Ale spýtala sa, či nám to chutí ako Plzeň – lebo vraj iným hosťom to veru základnú plzničku pripomína a vraj sú autori zvedaví na feedback.

Krásny slnečný deň, voľno, park a prázdna teraska… to sú ideálne podmienky na pitie piva a preto Kousek padol veľmi dobre. Ale predsa len – do tej Plzne málilinko niečo chýbalo. Keďže ju majú všade, dá sa dobre porovnávať. Kousek bol aj horký, aj jemný, aj penivý a vyvážený – dostal by možno 4 body z 5. Na internete píšu, že je nefiltrovaný a na pohári bolo zase napísané nepasterizovaný. Ťažko presne povedať – pivo bolo číre, bez žiadneho kalu (hádam to vidno na obrázku, pohár je len orosený), nefiltrované bývajú matnejšie, ale vraj môžu byť aj pekne priehľadné, ak mu dajú čas. Inak, nepasterizovaným, čerstvým pivám fandíme, aj keď sa musia predajcovia viac otáčať. Takže kousek má zásek.

O autorovi Zobraziť všetky články

admin