Hríbová omáčka s mrveničkou

Cena surovín: cca 5 eur
Náročnosť prípravy: stredne ľahká
Čas prípravy: 30 minút
Porcie: 4

Suroviny

  • hríby (šampińóny z konzervy, čínske hríby, sušené dubáky, zbierané v lese, alebo domáca hliva – čokoľvek v dobrej kvalite)
  • cibuľa / pár strúčikov cesnaku
  • kocka bujónu
  • 1 x 250 ml smotana (zhruba – dá sa robiť aj s mliekom alebo dokonca vege verzia bez smotany)
  • čierne korenie a rasca (v skutočnosti tam dávam trošku aj z úplneho súdka, keď to človek nepreženie, tak tam pasujú rôzne korenia)
  • cestoviny (ľubovoľné – vidíte na obrázkoch dole, že mám verziu s mrveničkou, s vrtuľkami, s atramentovými špagetami, penne..)..)
  • zápražka / zásmažka / kupovaná jiška na zahustenie – podľa osobných preferencií

Postup

Uvarím hríby. Niekedy pridám aj pór alebo inú zeleninu – čo sa s hríbami nebije, prispieva k ich chuti. Najdlhšie sa varia hríby  v cca 0.5 až 1 litri vody. S bujónom. Ak dám zeleninu, tak tú neskôr, netreba ju rozvárať. Všimnite si, že som neopražil cibuľu na začiatku – toto som okopíroval z ázijskej kuchyne, že cibuľku alebo cesnak pridávam neskôr – ako zeleninu, nie ako dohneda vypražený základ. Smotana a zahustenie do toho ide cca 5 minút pred koncom. Niekto zahusťuje iba 1 minútu. Niekto varí hríby 30 minút, niekto 10 – podľa toho aké máme.

Okoreniť si to musí každý sám. Čierne korenie a rasca sú klasický základ, ale dajú sa dávať všelijaké tie zelené veci (bazalka, tymián, provensálske korenie, majorán – pravidlo – nekombinovať a nepreháňať). Hríbová omáčka sa dá robiť aj na kyslo – s octom. Vtedy idú do nej aj bobkové listy a dokonca mám vyskúšané aj balsamico. Navrh niečo zelené na ozdobu – microgreens, petržlen, pažítka, jarné cibuľky, čokoľvek.

Jednoducho – verzií je veľa. Ak nemáte doma  cestoviny,  stačí  na  20  minút  pridať  kocky  zemiakov  a jesť  to  s chlebom  – a bum,  je  z toho  prívarok (k mäsu, k párkami, ku klobáse, ale samotné vege je to výrobné, ak je to čerstvé. Dlho skladovať sa to neoplatí, urobiť toho menej podľa počtu stravníkov a zjesť to v ten deň).

Hríbová omáčka s vrtuľkami k

Hríbová omáčka s penne a slaninou

Hríbová omáčka chobotnicové špagety

 

 

 

O autorovi Zobraziť všetky články

admin