Cena surovín: cca 5 eur
Náročnosť prípravy: stredne ľahká
Čas prípravy: 30 minút
Porcie: 4
Suroviny
- hríby (šampińóny z konzervy, čínske hríby, sušené dubáky, zbierané v lese, alebo domáca hliva – čokoľvek v dobrej kvalite)
- cibuľa / pár strúčikov cesnaku
- kocka bujónu
- 1 x 250 ml smotana (zhruba – dá sa robiť aj s mliekom alebo dokonca vege verzia bez smotany)
- čierne korenie a rasca (v skutočnosti tam dávam trošku aj z úplneho súdka, keď to človek nepreženie, tak tam pasujú rôzne korenia)
- cestoviny (ľubovoľné – vidíte na obrázkoch dole, že mám verziu s mrveničkou, s vrtuľkami, s atramentovými špagetami, penne..)..)
- zápražka / zásmažka / kupovaná jiška na zahustenie – podľa osobných preferencií
Postup
Uvarím hríby. Niekedy pridám aj pór alebo inú zeleninu – čo sa s hríbami nebije, prispieva k ich chuti. Najdlhšie sa varia hríby v cca 0.5 až 1 litri vody. S bujónom. Ak dám zeleninu, tak tú neskôr, netreba ju rozvárať. Všimnite si, že som neopražil cibuľu na začiatku – toto som okopíroval z ázijskej kuchyne, že cibuľku alebo cesnak pridávam neskôr – ako zeleninu, nie ako dohneda vypražený základ. Smotana a zahustenie do toho ide cca 5 minút pred koncom. Niekto zahusťuje iba 1 minútu. Niekto varí hríby 30 minút, niekto 10 – podľa toho aké máme.
Okoreniť si to musí každý sám. Čierne korenie a rasca sú klasický základ, ale dajú sa dávať všelijaké tie zelené veci (bazalka, tymián, provensálske korenie, majorán – pravidlo – nekombinovať a nepreháňať). Hríbová omáčka sa dá robiť aj na kyslo – s octom. Vtedy idú do nej aj bobkové listy a dokonca mám vyskúšané aj balsamico. Navrh niečo zelené na ozdobu – microgreens, petržlen, pažítka, jarné cibuľky, čokoľvek.
Jednoducho – verzií je veľa. Ak nemáte doma cestoviny, stačí na 20 minút pridať kocky zemiakov a jesť to s chlebom – a bum, je z toho prívarok (k mäsu, k párkami, ku klobáse, ale samotné vege je to výrobné, ak je to čerstvé. Dlho skladovať sa to neoplatí, urobiť toho menej podľa počtu stravníkov a zjesť to v ten deň).