Palacinky, palacinky, za tými sa človek nachodí. Jeden by si povedal, že ich obľúbujú hlavne lenivé národy (napr. Francúzi majú v mestách viac palacinkární ako záchodov)… ale skúste to v Bratislave v sobotu doobeda :p. Docela prechádzka.
Raisov dom. Na hornom obrázku sú tvarové palacinky z malej nevýznamnej obce Šúrovce, kde majú peknú reštiku. A zo štvorice porovnávaných palaciniek (porovnával som iba tie s bielym jedom, slané možno nabudúce) mi padli najviac. Prečo? Lebo tvaroh. Pekná klasika, ako od babky. Poctivý tvaroh, nie pančovaný pudingom ako je to v móde. Troška medu a hrozienka. Čím jednoduchšie, tým lepšie. A za priaznivú cenu 3,50 euro. Super.
Pán Cakes. Ako som už načal, o deviatej ráno v sobotu je otvorená len táto palacinkáreň v centre Bratislavy. Pred ostatnými človek môže len naprázdno prešľapovať, napr. aj do nedele. Dal som palacinku s názvom Snickers (vnútri niečo ako nutella čokoláda a arašidové orechy), ktorá bola dobrá, ale obsah riedky až tekutý. Veď ajvyzerá na obrázku trochu pochudnute vedľa palacinky s gaštanovým pyré. U tej usúdili, že náplň je trochu zemitá, tak je palacinka doplnená aj šľahačkou. Ceny 1,70 a 1,60 sú relatívne v pohode vzhľadom na lokalitu.
Funki Punki pancakes. Na treťom mieste je Funki Punki. Táto malá vec je už v úplnom centre Bratislavy (pár krokov od Michalskej brány). Tým pádom je aj cena menej priaznivá, čo je hlavný nedostatok palaciniek :). Vnútri bol nejaký jablkovo-škoricový lekvár, bohvie či domáci alebo z obchodu (to skôr), proste jedna z otázok, na ktoré sa nikdy nedozviem odpoveď. Hrozienok mohlo byť viac ako 3 a pol :P.
Štúr café. Síce nie palacinky, ale lievance, ale tak skoro ráno ako som bol tu, sú otvorené len nejaké študentské veci alebo čo :P No hlavne, za 4,50 eura som čakal viac než slano-kyslé (?) lievančeky a žajdlík javorového sirupu. Totiž. Na obrázku v lístku bola luxusná fotka krásnej poschodovej lievancovej veže nafúknutej šľahačkou, kde sa na všetky strany ježilo ovocie. Veru… tie produktové fotografie. Buď to preháňajú fotografi, alebo kašlú na to kuchári (alebo skôr pripravovači, lebo na taký lievanec netreba šéfa s diplomom z L’Academie de Cuisine). Štvrté miesto. Zemiaková medaila.