Zrušený, odložený – zase spustený. Nemohli sme chýbať. Ochutnali sme dvanásť vzoriek – akurát na každý mesiac jednu. Mimochodom, ako vidíte na obrázku, salón bol nejaký redší ako predtým. Na hornom poschodí neboli vôbec stánky. Ľudí pomenej – ceny za deci piva stále vyšponované. No nie na nás je rozoberať tieto veci. Poďme radšej koštovať.
- Parom: Baza Jaga. Začiatok je tento jantárový špeciál s bazou. Baza tam bola cítiť… evidentne pred mesiacom či dvomi veľa ľudí zbieralo kvety do sirupu. Je to len taká zaujímavosť – bazové pivo sa sotva bude piť vo veľkom (ani ten bazový radler mi nepríde veľmi populárny). Ale aspoň tam tej kvetovej príchuti bolo s citom, nezabíjalo to chuť piva. Také tri štyri hviezdičky z piatich môžu byť.
2. Mad Cat: Pšeničná bazová dvanástka. Tu by som sa radšej hviezdičiek už zdržal… Toto pivo mi prišlo ako slušný guláš. Baza a pšenica sa veľmi kvalitne bijú. Človek nevie, čo vlastne cíti. Obe zložky piva boli veľmi výrazné a povedal by som, že toto je skrátka prekombinované.
3. Maryensztadt: Wheat Wine BA Cognac. Pivo na názve ktorého si vylámete zuby… no.. pivo. Ako sa to vezme. Vyše 13 percent alkoholu a akoby vínová príchuť (koňak je proste brandy alebo rakija s peknou stužtičkou). Zaujímavé, že pri každom napití mi to prišlo trošičku iné – najskôr sladké, potom nakyslé, potom nahorké. Predvač to nazval dezertík, ale toto bol najdrahší dezertík v ponuke, o ktorom doteraz neviem čo si myslieť.
4. Upside Down New England IPA dvanástka. Zaujímavé. Keby som mal hlasovať o pivo, čo by som si dal najradšej viackrát, volil by som túto slamennú NE IPU. Jediné pivo, kde som zabudol z ktorého pivovaru je… a ktoré nie je v zozname pív na stránke organizátorov. Takže sa už nikdy nedozvieme, čo to bolo vlastne za takú štandardnú, ale chutnú príjemnú ipku :P.
5. Poppels: Mango Passion Sour. Nuž a keby sa malo hlasovať o najhoršom pive.. naša výprava sa zhodla na tomto. Na oko to vyzeralo ako pomarančový džús. Áno, nápis sour bol varujúci… ale takú kyselosť sme nečakali. To sme sa mohli rovno napiť zo starej autobaterky. Toto je len na také vykrivenie huby.
6. Beer Bros: Mäteorit. Pokiaľ ma neklamú zmysly, nejde o ozajstný pivovar. Tmavé pivo a mäta – prečo nie? Myslím, že v tomto prípade si pivní bratia ustrážili surovin a táto „kofola šesťnástka“ bola celkom piteľná. Aj keď nie každému asi sadne.
7. ŽiWELL TINTIN 14,5° Belgian Saison. Ani tento kúsok nebol v zozname, ale našťastie som si ho zapamätal. Od Žiwellu som ani nechcel nič ochutnávať, lebo ho pijem dosť často, ale skúsil som Tintina. Neviem prečo ho nazvali takto (komiks aj filmy mám veľmi rád), ale pivo samo o sebe ušlo, aj keď to nebol taký typický belgický ejl, skôr dosť ľahšie mi to prišlo, na to, že je to štrnásť a polka.
8. Fasten zaúdený. Pokiaľ ma pamäť neklame (a pri čísle osem by už mohla), tento stánok bola nejaká pivotéka s viacerými pivovarmi. A pri tejto vzorke bol proste nápis – Fasten zo zaúdeného sladu šesťnástka. Zaúdené to teda bolo… myslel som, že to je tmavé pivo, ale keď tak pozerám na fotke to dosť svieti dočervena.
9. Hazelnut & Toffee Imperial Stout. A ideme viac do špecialít. Tento chorvátsky craft som si zapamätal a aj to, že je hodne kvalitný (v porovnaní s tým ako zlé sú chorvátske pivá vo všeobecnosti). Tento stout bol ozaj Imperial, tuhý, hustý, čierny, kávový. Pre milovníkov ako vyšitý, hoci v tridsaťstupňovej horúčave predsa len trošku náročné pivko.
10. Buchvald 10. Po niečom takom drsnom človek zatúži po prostom nápoje. Český ležiak, desiatka. To je to ideálne na napravenie bežnej chuti :). Buchvald mal v stane iba 10tku a 12ku a ako jediný nevymýšľal žiadne krkolomné názvy, ani marketingové ťahy – načo, dobré pivo to nepotrebuje.
11.Chaubunangungamaug NEIPA 16°. Presný opak. Šesťnástka so šialeným názvom, kde som si nezapamätal chuť, možno zato, že sme sa už blížili do cieľovej rovinky :). Kto to vymýšľa, tie názvy? To sa ani nedá vysloviť, iba skopírovať z tabuľky na internete.
12. U Ábela: Jahodovo-bazové pivo. S bazou sme začali, s bazou aj končíme.. a ešte do toho pridali aj jahody. Vraj. Nikto už nič nevie, na testovanie máme v sebe priveľa vzoriek. Dakto vraví, že má rád maliny. Nikto už nič necíti :). Je čas na čerstvý vzduch a predražený hotdog pred vstupom.