Na pive
Wywar Peter 16°

Viac než krása, je to práve horkosť, čo láme srdce človeka.

Mám tu na stole pivko Peter z Holíča a mám chuť písať poéziu. Toľko básní využíva horkú chuť pri opise niečoho, ale asi žiadne dielko sa nevenuje horkosti samotnej. Chyba. No, ale teraz vážne. Takto:

IPA má byť silná, voňavá a horká. S tým ako došla u nás nečakane do módy sa veľa výrobcov „íp“ pobralo akousi mainstreamovou cestou –  skrátka, každý chce, aby jeho pivo pili širšie vrstvy. A preto niektoré špeciály varia pivovarníci tak, aby ho mohli piť hádam aj tehotné mamičky. Na Petrovi ma upútala na prvý pohľad tá ťažká, silná horkosť – ozajstné pivo pre pokročilejšieho degustátora. Chuť, ktorá ešte dlho doznieva v ústach. Žiadne kompromisy, čiže nováčikovia by asi s touto šesťnástkou začínať nemali. Samozrejme, ostatné parametre sú také ako majú byť – pivo je čisté, penivé, cítiť v ňom výrazne citrusové chmeľy, ale či je piteľné, to závisí už len na vás. Nenápadné pivo, ale pod kapotou skrýva grády.

Podľa mňa sa k Petrovi dá postaviť len dvomi spôsobmi – buď si ho zamilujete, alebo skúsite radšej niečo iné. Medzitým asi nič nebude. Výborné pivko na odchádzajúce chladné dni, a pripomienka toho, že IPA má byť naozaj horká tak, že vám na prvý glg skrúti pysky.

O autorovi Zobraziť všetky články

admin