Okúsil som dve rôzne kuriatka a výsledok je veľmi zaujímavý.
Zeresh Polo ba Morgh. Toto meno by kľudne mohol niesť nejaký staroperzský boh noci naveky odsúdený na smrteľný zápas s časom… ale v skutočnosti to znamená sušené bobule, kura a ryžu :P. V Bratislave na Obchodnej ulici je také minimaličké bistro, ktoré asi nenájdete, lebo je schované v pasáži za elektrom a obchodom s perzskými kobercami. Je to miniatúrne, na kolene postavené, a varia tu dve originál iránske mamy, ktoré nevedia veľmi po slovensky…. a ich kuchyňa je podľa všetkého veľmi autentická, neprispôsobená milovníkom bôčiku.
Vidíte to na obrázku – dlho varená kuracia noha, veľká hromada ryže (nemá chuť, ale je urobená výborne). Na dochutenie je troška ten žltej omáčky a ten ružový jogurt, hm hm, čo by to len mohlo byť? Žeby nejaké iránske tzatziki? Boli v tom aj orechy. No a tie bobule, podľa ktorého sa celý tento chod volá. Vygooglil som, že je to časté, ale aj slávnostné jedlo, na svadbe by sa za neho nehanbili. Mne to vôňou a konzistenciou veľmi pripomenulo domácu kuchyňu…. viete čo myslím. Fašírky nerobí žiadna reštaurácia.
Ku kuriatku som dostal aj zeleninovú polievku a pohár plný malých votrelcov. Odkráčal som spokojný a najedený a celý čas som rozmýšľal, prečo neotočia na dverách tabuľku Zatvorené na Otvorené (dvakrát som o tom zavtipkoval). Originál iránske bistro v strede Bratislavy je príjemné prekvapenie, aj keď naozaj zastrčené a maličké.
A aby som mal niečo na porovnanie, tak prikladám kuriatko z trnavského bistra Baldisimi, ktoré mi prišlo tiež trochu v zastrčenej lokalite. Už som chcel napísať, že toto je slovenské kuriatko, ale asi bude skôr poľské :P. Aj tento štýl je lepší – žiadne omáčky a maglajzy, radšej poriadne prepečené batáty a šalát, ktorý sa veľmi dobre aranžuje. Aj tu som dostal polievku a tiež nápoj, kde som netušil, čo v tom pláva :).
Inak, smoothie bar znamená, že tam majú veľa zdravej zeleniny a ovocia a nápojov a viac sa tam raňakuje ako večeria? Neviem, ale toto bistro Baldisimi (veľmi vkusne zariadené) zatvára už o štyroch poobede – ako keby potom už ľudia nejedli. Celý podnik je zameraný na zdravú stravu (všade nápisy ako eko a bio), možno zato tam nebolo na obed až tak plno. Raz darmo, mali síce burgery, ale nie údené bôčiky :p.