Cena surovín: cca 12 eur
Náročnosť prípravy: stredná
Čas prípravy: hodina
Porcie: 3
Suroviny
- zväzok zelenej špargle (cca 9 kusov)
- 100 gramov syra – eidamu, mozarelly, nivy… (čo máte)
- 1 šľahačková smotana
- 1-2 lyžice horčice, najlepšie dijonskej alebo nejakej zvláštnej
- trochu oleja do omáčky aj na smaženie
- 5-10 zemiakov na smažené zemiačky
- trochu octu na vylepšenie špargle aj zemiakov
- cibuľka na vylepšenie zemiačkov
Postup
Zelenej špargli odrežeme spodok a zbavíme ju „trojuholníkov“ nožíkov, alebo ošúpeme škrabkou. Špargľu uvaríme vo vriacej vode – niekto ju varí 2 minúty, niekto 7 mnút – ja 5. Ak do vody dáme trošku octu, špargľa ostane vizuálne zelená (a ak ju potom schladíme rýchlo studenou vodou alebo ľadom).
Omáčka je prostá – do malého kastrólika som nastrúhame syr, nalejeme smotanu, dáme horčicu, soľa ani netreba.
Zemiačky sú v podstate domáce hranolky, ja ich rád krájam na mesiačiky a kolieska, nie na hranolky. Ak zemiaky dopredu dáme na polhodinu do vody s octom, pomôže to chrumkavej kruste.
Poučenie z experimentu
K špargli sa toho hodí – vidíte na obrázku, že sú tam červené reďovky, v zemiačkoch je mladučká cibuľka (toto dávajú májové záhradky ako na páse), je to posypané domácimi bylinkami – všetko podľa vašej chute.