Špíz je kuchárska tyčka a dá s ním vymýšľať – videl som už čisto zeleninové, alebo ovocné, alebo všelijaké cukrárske špízy. Pravdaže väčšinou sa špíz týka mäsa, grilovačky, opekačky a tak. Podľa toho či fandíte Balkánu alebo Rusku, môžete ich volať aj ražniči či šašlik. Ja som toľko medzinárodného šťastia pri tejto recenzii asi nemal.
Živánska jehla u Železnej Ruže. Hlavný obrázok mám z Brna, z mojej obľúbenej veľkej krčmy, kde majú dobré pivo a občas sa tam drolia kúsky tehly zo stropu :p. Takto by malo vyzerať niečo napichnuté na niečom. Ozaj veľká porcia na ozaj veľkej doske. Neviem, čo dodržali 5 druhov mäsa (asi áno). Zelenina vyzerala na obrázku v lístku lepšie a rozmanitejšie, k tomu dva druhy omáčky, bagety, kukuričky… a veľmi veľa kysnutých uhoriek, ktorých som sa nedotkol. Za smiešnych 255 korún podľa mňa v pohode obed a taký Kočner s podviazaným žalúdkom by to už ani celé nezjedol. Inak, doniesli to celé rýchlo, takže to kuchár mal nagrilované už asi dopredu.
Bravčová panenka na špízi na Terase v Hlohovci. Nuž a poďme k tým obyčajnejším veciam. Táto panenka je tak obyčajná, že som veru premýšľal, či vôbec písať o týchto špízoch blog. Je to napichnuté na takej kovovovej tyčke, ale ktovie, či to bolo aj grilované, možno že aj predvarené a len potom osmahnuté na panvici. Ale nechcem konšpirovať. Proste taký normálny obed za 6,50 eura… ktorý však stojí 6,90 + 1,50, lebo web majú strašne zastaraný. Slaninka – dobrá. Cibuľka – ujde. Zelenina – málo. Nebolo to v menu, ale v lístku, ale v niektorých reštauráciách je to asi to isté.
Špíz v Raisovom dome v Šúrovciach. Nuž a aby som doklepal tú šedú priemernosť tejto recenzie, tak sem ešte šupnem niečo z obedového menu :). No a za tie peniaze (5,50 tuším) to nie je vôbec zlé. Špíz je vcelku rozmanitejší aj keď stále klasický. K tomu ten podivný zvyk – ryža plus hranolky. Pokojne by som si k tomu dal aj miesto toho chleba, keby bola nejaká čerstvá zeleninka na zahryznutie k tomu. A to je celé.