Na pive
Mladé opečené zemiačky

Určite viete, že dnes v potravinách nájdeme mnoho chemikálií a látok, ktoré nie sú zdraviu prospešné, no dokážu udržať surovinu dlhšie čerstvú a atraktívnu. Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, trans mastné kyseliny, aspartám a iné sa v potravinárskom priemysle využívajú už viac ako storočie. Čo má s nimi spoločné akrylamid?

Pravdepodobne ste o akrylamide ešte nepočuli. Možno áno, ale nie ste si istý, o čo skutočne ide. Akrylamid patrí do skupiny neurotoxínov a karcinogénov, ktorý vzniká pri vyprážaní alebo pečení. Jeho hlavnými zdrojmi sú teda potraviny, ale tiež cigaretový dym. To znamená, že táto látka sa do potravín nepridáva môže vzniknúť alebo sa už nachádzať v zemiakoch, zemiakových lupienkoch, obilných výrobkoch, v cereáliách alebo káve. Čiže v tých, ktoré obsahujú aminokyselinu asparagín a niektoré cukry, napríklad fruktózu. Akrylamid nájdeme aj v iných potravinách (mäso, mliečne výrobky, ryby), ale len v veľmi malom množstve.

Hladina akrylamidu v rôznych potravinách sa líši. To závisí od spôsobu a času prípravy, teploty pri akej bolo jedlo spracované, ale tiež od výrobcu. Je možné znížiť množstvo akrylamidu v potravináca a to:

· neuskladňovať zemiaky v chladničke

· znížiť čas smaženia, aby sa predišlo prepečeniu

· blanšírovanie

Ľudia, ktorí fajčia alebo aj tí, ktorí sa nachádzajú v ich blízkosti sú vystavení podstatne väčšiemu množstvu akrylamidu než v potravinách. Fajčiari majú až niekoľko násobne vyššiu hladinu akrylamidu v krvi ako nefajčiari.

Akrylamid sa nenachádza len v jedle. Používa sa aj na výrobu polymérov, papieru, plastov a iných. Dokonca sa využíva aj v kozmetickom priemysle, kedy sa do kozmetických produktov pridáva vo forme polyakrylamidu, ktorý sa po absorbovaní do pokožky rozpadne na akrylamid.

Keďže akrylamid vzniká prirodzene počas smaženia alebo varenia, nemusíte sa ho zase úplne báť a vyhýbať sa vašim obľúbením pochutinám. Jeho výskyt v potravinách je väčšinou veľmi nízky a teda doposiaľ neboli zaznamenané negatívny účinky na zdravie. Preto sa ani neodporúča obmedziť alebo úplne vyradiť vyššie spomenuté potraviny z jedálnička. Ak si myslíte, že eliminačná diéta či rôzne detoxy sú správnym riešením, môžete byť prekvapení. Je dôležité, aby bola vaša strava plná živín a to docielite jej rôznorodosťou a pestrosťou.


Má akrylamid vplyv na vznik rakoviny?

Podľa prieskumu, ktorý bol vykonávaný v roku 2016 v Amerike si až 15% spotrebiteľov myslí, že karcinogény v potravinách sú najdôležitejšou otázkou, čo sa týka bezpečnosti potravín. Akrylamid je pravdepodobne karcinogén a je pravda, že niektoré štúdiá tvrdia, že vysoký obsah akrylamidu (oveľa vyššia hladina, akú by sme našli v bežne dostupných potravinách) môže spôsobiť rakovinu u zvierat.

Karcinogény môžu, ale nemusia spôsobovať rakovinu. Závisí to od niekoľkých faktorov. A to: v závislosti od toho ako dlho je im človek vystavený, intenzita, a v neposlednom rade genetika.

Štúdie ukázali, že pracovníci, ktorí sú vystavení vysokému množstvo akrylamidu (tí, ktorí používajú akrylamidové polyméry na vyčistenie vody) jeho vdychovanie môže spôsobiť poškodenie neurologickému systému. Avšak výskumníci neupozornili na riziko vzniku rakoviny u pracovníkov.

Čo robiť ak sa chcete akrylamidu vyhnúť?

Mali by ste vedieť, že výrobcovia a priemysel sa v posledných 15 rokoch snažil znížiť hladinu akrylamidu v potravinách čo najviac. No ak vám bezpečnosť toho, čo konzumujete nie je ľahostajná je možné znížiť dávku akrylamidu, ktorú denne prijmete.

· Pri smažení, zabráňte pripáleniu a nekonzumujete pripálené časti

· Vyprážané jedlo by malo mať zlatú, nie hnedú alebo čiernu farbu

· Robte si zdravé raňajky miesto vajec so slaninou

· Varte zemiaky v šupke – majú nižšiu hladinu akrylamidu

· Nevarte na príliš vysokej teplote

· Používajte kurkumu

Vo všeobecnosti – urobíte najlepšie, keď sa vyhnete vyprážaným a vysoko spracovaným potravinám. A nie len kvôli vyššiemu obsahu akrylamidu. Mnohé z týchto jedál sú plné cukru a škrobu čo vedie k chronickým ochoreniam.

O autorovi Zobraziť všetky články

admin