Cena surovín: cca 10 eur
Náročnosť prípravy: stredná
Čas prípravy: 1 a pol hodiny
Porcie: plný pekáč
Suroviny
- 2 šálky ryže
- liter mlieka
- 20 gramov masla
- vanilkový cukor
- 4 lyžičky práškového cukru
- pohár zaváraných sliviek (alebo iný kompót)
- 3 vajička
- hrozienka
- štipka soli
Postup
Ryžu uvaríme, len jednoducho miesto vody dáme mlieko. Mliečna ryža je výborná sama o sebe, postrašená soľu a nasladená voňavým vanilkovým cukrom. Ryžu stač uvariť tak do 3/4, môže byť troška tvrdá – dopečie sa.
Do ryže vmiešame žĺtky z vajíčka, hrozienka a na pekáč nejak vkusne naukladáme kompót – ja som ho dal do stredu ryže. Takžo som to piekol 30-40 minút. A posledných 10 minút som ešte navrh natrel rozšľahané bielka – neoplatí sa dávať ich skôr, lebo by bielko zhorelo. Za 10 minút na teplote cca 190 stupňov pekne zrušovie.
Ozdobil som ľubovoľným ovocím, čo bolo po ruke… a šťavu z kompótu nedávať do nákypu, ale nechať na koniec na podliatie na tanieriku až to bude hotovo. Takto vzniká veľmi geniálne jedlo s jednou najpríjemnejších vôní v kuchyni.
Poučenie z experimentu
Mal som recept, kde bolo napísané, že bude stačiť pol litra mlieka. Ryža ale vypila celý liter a možno by ešte zniesla. A keby som nebol netrpezlivý a počkal chvíľu, kým to hotové stuhne, tak by som to vykrojil oveľa krajšie ako na obrázku.