Ryžový nákyp

Cena surovín: cca 10 eur
Náročnosť prípravy: stredná
Čas prípravy: 1 a pol hodiny
Porcie: plný pekáč

Suroviny

  • 2 šálky ryže
  • liter mlieka
  • 20 gramov masla
  • vanilkový cukor
  • 4 lyžičky práškového cukru
  • pohár zaváraných sliviek (alebo iný kompót)
  • 3 vajička
  • hrozienka
  • štipka soli

Postup

Ryžu uvaríme, len jednoducho miesto vody dáme mlieko. Mliečna ryža je výborná sama o sebe, postrašená soľu a nasladená voňavým vanilkovým cukrom. Ryžu stač uvariť tak do 3/4, môže byť troška tvrdá – dopečie sa.

Do ryže vmiešame žĺtky z vajíčka, hrozienka a na pekáč nejak vkusne naukladáme kompót – ja som ho dal do stredu ryže. Takžo som to piekol 30-40 minút. A posledných 10 minút som ešte navrh natrel rozšľahané bielka – neoplatí sa dávať ich skôr, lebo by bielko zhorelo. Za 10 minút na teplote cca 190 stupňov pekne zrušovie.

Ozdobil som ľubovoľným ovocím, čo bolo po ruke… a šťavu z kompótu nedávať do nákypu, ale nechať na koniec na podliatie na tanieriku až to bude hotovo. Takto vzniká veľmi geniálne jedlo s jednou najpríjemnejších vôní v kuchyni.

Poučenie z experimentu

Mal som recept, kde bolo napísané, že bude stačiť pol litra mlieka. Ryža ale vypila celý liter a možno by ešte zniesla. A keby som nebol netrpezlivý a počkal chvíľu, kým to hotové stuhne, tak by som to vykrojil oveľa krajšie ako na obrázku.

O autorovi Zobraziť všetky články

admin